Selasa, 15 Disember 2009

Muhasabah Diri Sendiri

Ketahuilah wahai saudaraku dan diriku, dalam Al-Qur'an Allah berfirman, lebih kurang maksudnya,

"Kami akan adakan pertimbangan yang adil pada hari berbangkit, dan tidak ada jiwa yang dizalimi sedikit pun.Barangsiapa yang berbuat sebesar zarah kejahatan atau kebaikan, akan melihatnya".


Termaktub juga dalam Al-Qur'an firman yang berbunyi lebih kurang maksudnya;

"Biarlah tiap-tiap jiwa melihat apa yang dibawanya ke hari perhitungan".

Khalifah Umar ada berkata, "perhitunglah dirimu sebelum engkau diperhitungkan".

Allah berfirman lebih kurang maksudnya,

"Wahai orang-orang yang beriman, sabarlah dan lawanlah hawa nafsumu, dan teruskanlah perjuangan itu dengan gagah".

Wali-wali Allah sentiasa mengetahui bahawa mereka datang ke dunia ini untuk menjalankan pengembaraan keruhanian, yang akibatnya ialah rugi atau untung yang merupai neraka atau syurga. Sentiasalah mereka itu berwaspada terhadap kehendak-kehendak jasamaniah (badan) yang diibaratkan sebagai rakan perkongsian dalam perniagaan yang bersifat jahat dan bila-bila masa ia boleh mendatangkan kerugian kepada perniagaan itu. Sebenarnya bijaklah orang itu iaitu orang yang mahu merenung sebentar selepas sembahyang subuh memikirkan hal dirinya dan berkata kepada jiwanya;

"Wahai jiwaku, engkau hanya hidup sekali. Tiap-tiap saat yang berlalu tidak akan datang lagi dan tidak akan dapat diambil kembali kerana di Hadirat Allah Subhanahuwa Taala, bilangan nafas turun naik yang dikurniakan kepada engkau itu telah ditetapkan dan tidak boleh ditambah lagi. Inilah perjalanan hidup dalam dunia hanya sekali, tidak ada kali yang kedua dan seterusnya. Oleh itu, apa yang engkau hendak buat, buatlah sekarang. Anggaplah seolah-olah hidupmu telah berakhir, dan hari ini adalah hari tambahan yang diberi kepada engkau dengan kurnia Allah Subhanahuwa Taala jua. Alangkah ruginya membiarkan hari ini berlalu dengan sia-sia. Tidak ada yang lebih rugi dari itu lagi."

Di hari berbangkit di akhirat kelak, seseorang itu akan melihat semua waktu hidupnya di dunia ini tersusun seperti susunan peti harta dalam satu barisan yang panjang.

Pintu sebuah daripada peti yang pertama itu terbuka dan kelihatanlah penuh dengan cahaya: Ini menunjukkan waktu yang dipenuhinya dengan membuat amalan yang sholeh. Hatinya akan berasa seronok dan bahagia sekali, bahkan sedikit sahaja rasa bahagia itu pun sudah cukup membuat penghuni neraka lupakan api neraka yang bernyala itu.

Kemudian peti yang kedua terbuka, maka terlihatlah gelap gelita di dalamnya. Dari situ keluarlah bau busuk yang amat sangat hingga orang terpaksa menutup hidungnya: Ini menunjukkan waktu yang dipenuhinya dengan amal maksiat dan dosa. Maka akan dirasainya azab yang tidak terhingga bahkan sedikit saja pun dari azab itu sudah cukup menggusarkan ahli syurga.

Selepas itu terbuka pintu peti yang ketiga, dan kelihatanlah kosong saja, tidak ada gelap dan tidak ada cahaya di dalamnya: Inilah melambangkan waktu yang dihabiskannya dengan tidak membuat amalan sholeh dan tidak juga membuat amalan maksiat dan dosa. Ia akan merasa sesal dan tidak tentu arah seperti orang yang ada mempunyai harta yang banyak membiarkan hartanya terbuang dan lepas begitu saja dengan sia-sia.

Demikianlah seluruh waktu yang dijalannya itu akan dipamerkan kepadanya satu lepas satu. Oleh yang demikian, seseorang itu hendaklah berkata kepada jiwanya tiap-tiap pagi;

"Allah telah mengurniakan engkau dua puluh empat jam peti harta. Berhati-hatilah mengawasinya supaya jangan kehilangan, kerana engkau tidak akan boleh menanggung rasa kesal yang amat sangat jika engkau kehilangan harta itu".

Aulia Allah ada berkata,

"Walaupun sekiranya Allah mengampuni kamu, setelah hidup disia-siakan, kamu tidak akan mencapai pangkat (makam) orang-orang yang Sholeh dan pasti kamu akan ratapi dan tangisi kerugianmu itu. Oleh itu jagalah lidahmu, matamu dan tiap-tiap anggota mu yang tujuh itu kerana semua itu mungkin menjadi pintu untuk menuju ke Neraka".

Katakanlah kepada badanmu; "Jika kamu memberontak, sesungguhnya kamu akan kuhukum"; kerana meskipun badan itu degil, ia boleh menerima arahan dan boleh dijinakkan dengan zuhud". Demikianlah tujuan memeriksa atau memperhitung diri sendiri. Nabi Muhammad SAW. pernah bersabda;

"Berbahgialah orang yang beramal sekarang apa yang menguntungkannya di akhirat kelak".

wallau'alam